Malatya’nın dağlık bölgelerinde resen yetişen kenger bitkisinden elde edilen sakız, kilosu 10 bin TL’ye ulaşan fiyatıyla adeta altınla yarışıyor.
Malatya’nın Darende ve Akçadağ ilçelerinin kırsal kısımlarında doğal olarak yetişen kenger bitkisi, yaz aylarında kuruduktan sonra kökünden özel bir usulle sakız elde edilerek satışa sunuluyor. Hem zahmetli üretim süreci hem de sıhhate yararlı olması nedeniyle epeyce yüksek bir piyasa bedeline sahip olan kenger sakızı, bölge halkı için değerli bir geçim kaynağı haline geldi.
Akçadağ ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Mehmet Demirkaya, her yaz Büyük Mahalle mevkiindeki dağlık alana çıkarak, saatlerce süren ağır bir çalışmanın akabinde kenger sakızı topluyor. Çapa yardımıyla bitkinin kökünü açığa çıkaran Demirkaya, kökü bıçakla çapraz keserek sakızın oluşmasını sağlayan sıvının dışarı çıkmasına yardımcı oluyor. Toprakta bir gün bekleyerek sertleşen sıvı daha sonra toplanıyor.
Evde temizleme sürecine tabi tutulan sakızlar, soğuk su altında taşla dövülüp, sıcak suda bekletilerek toprak ve yabancı unsurlardan arındırılıyor. Büsbütün doğal prosedürlerle hazırlanan kenger sakızı, tane olarak 30 TL’den, kilogram bazında ise 10 bin TL’ye kadar alıcı buluyor. Mehmet Demirkaya, kenger bitkisinden yalnızca sakız değil, birebir vakitte kahve de üretildiğini belirterek, kenger kahvesinin kilogram fiyatının ise bin ila bin 500 TL ortasında değiştiğini söyledi.
Kenger sakızının bilhassa sindirim sistemi üzerinde olumlu tesirleri bulunduğunu kaydeden Demirkaya, vatandaşlara sakızı denemelerini tavsiye etti. – MALATYA
More Stories
2025 Anadolu Yıldızlar Ligi Bocce Türkiye Şampiyonası’nda Çeyrek Finaller Tamamlandı
Elazığ’da Tarla Yangını Denetim Altına Alındı
Malatya’da Apartman Yangını Söndürüldü